Se pare că a fi un IFN mare implică și beneficii, de neegalat în piața financiară, dar și o serie de compromisuri la care trebuie să te expui, riscuri pe care trebuie să ți le asumi și ceea ce este cel mai important, o activitate operativă continuă de a vedea cum și ce face concurența.
România este decimată astăzi, financiar și social, prin două sectoare pe cât de bănoase pe atât de nocive: sectorul farmaceutic-medical și sectorul bancar.
În cartierele aglomerărilor urbane, regăsești la parterele clădirilor socialiste, între scările mucegăite din cauza reabilitărilor termice capitaliste, sucursale bancare și farmacii. Cu nemiluita! În schimb, în lifturile vandalizate de timp și de animale, găsești lipite afișe publicitare ale IFN-ului Provident care oferă condiții unice de finanțare la o dobândă colorat exprimată de William Shakespeare în descrierile Neguțătorului din Veneția.
Conform Registrului Special BNR, piața supraterană a cămătăriei legale românești este sfârtecată de 4 IFN-uri mari și câteva zeci mici. Cel mai mare jucător este Provident, companie ce învârte 170 milioane de euro anual, urmat de CETELEM, BRD FINANCE, Credius și altele.
La fel și în piața subterană a cămătăriei. Erau, poate că mai sunt încă, 4 clanuri ce se mișcau în tandem pe străzile din cele câteva vecinătăți ale cazinourilor bucureștene: Caranii, Cămătarii, Văncică și Duduienii. Se aliau, se tăiau, se împăcau, se turnau, dar nu se spionau. Niciodată!
Provident spionează.
În mod normal nu ar trebui să știm asta. Să nu știi ar însemna în fapt un spionaj de calitate. Dar noi știm că spionează concurența, pentru simplul motiv că o face ieftin, folosind amatori și într-o manieră suficient de penibilă încât să merite să acordam și acestui subiect o investigație jurnalistică corespunzătoare.
Mai exact, pe la sfârșitul lunii martie, în societatea cu răspundere limitată Isense Solutions, fremătau planurile de spionaj comercial ce reieșeau din contractul încheiat între această firmă specializată în studierea piețelor și comportamentelor consumatorilor, și Provident.
Ca să iasă cât mai ieftin, conducerea ISense Solutions, folosind-o pe Simona, tânara luptătoare venită în București dintr-o frumoasă comună a Vrancei, cu aspirații de afirmare, a trimis pe străzi un număr necunoscut de oameni, ce cândva aplicaseră cu multă bună credință și definită speranță, la un job în cadrul acestei reputabile societăți comerciale.
Atunci când nu ești omul potrivit la locul potrivit, te trezești implicat într-o porcărie deșânțată de concurență neloială și spionaj comercial, când tu de fapt chiar crezi că faci o activitate legitimă, parțial, dar de bună credință cel puțin.
Legitimă parțial, pentru că în general morții se acoperă cu pământ, iar vii cu hârtii.
Acești oameni ce au plecat bălmăjind pe străzi, nu semnaseră nicio hârtie, contract, fițuică or ecsivă, practic nimic.
Dar, la îndemnul Simonei de la Isense Solutions SRL și la speranța celor 300 de lei promiși, au plecat.
Misiune : Mistery Shopping- Asta știau ei că fac!
Target & Obiective : de încheiat contracte de credit, de sustras toată documentația, de notat procedura, de primit și rambursat creditul imediat, pentru a limita costurile de rambursare.
Victimele: concurența lui Provident: CETELEM, CREDIUS, BRD FINANCE.
În fapt, un cetățean care aplicase la un job în cadrul Isense Solutions este trimis, fără întocmirea vreunei forme legale de angajare/colaborare/zilier etc, să încheie contracte de credit.
I se spune unde să meargă și când să meargă. Locația a fost CETELEM, Cora Lujerului.
Așadar, omul s-a dus în Militari, a intrat în agenția CETELEM și senin i-a mințit pe toți angajații de acolo cu privire la intenția sa.
A trecut prin tot procesul birocratico-cămătăresc de a fi identificat, chestionat și aprobat, a primit documente pe care a trebuit să le semneze, le-a semnat, a primit câte un exemplar și a plecat, așteptând confirmarea împrumutului de 1000 de lei.
Câteva zile mai târziu a primit și confirmarea. S-a reîntors în Militari, a făcut și câteva poze agenției pentru că în operativa sa activitate de “mistery shopping” a găsit biroul CETELEM gol cu o amărâtă de hârtie în geam “ Vin Imediat”, așa că, cu această ocazie i-a și prins pe angajații misterios verificați că nu îsi făceau treaba, a așteptat, a venit femeia de la toaletă și a mai semnat un pic, pe ici pe colo, și gata, a devenit fericitul posesor al unui împrumut cu dobândă aproape cât împrumutul.
Doar că, ce nu știa cetățeanul ce a surprins-o pe fatușca de la CETELEM pe care o nevoie fiziologică a motivat-o să printeze un A4, era că această plăcută și detectivească activitate nu era în beneficiul societății pe care o mințea!!!
Nu.
Era în beneficiul concurentei acesteia, adică Provident.
Misteriosul client a înaintat către combativa Simona toate documentele semnate și preluate de la CETELEM. Pozele cu biroul gol și A4-ul revelator din geam să nu mai discutăm! Aceea era proba susținutei sale activități de client misterios.
Dar Simona nu s-a mulțumit cu atât. ISense cerea rezultate!!!
Provident cerea informații, nu așa, trei hârtii.
Deci, omul este împins să formeze un grup organizat. Și-a implicat și consoarta.
Aceasta a făcut exact aceeași procedură cu IFN CREDIUS. Tot în Lujerului.
Dar Simona insistă să bage și un pensionar, pentru că la CETELEM Titan nu a făcut nimeni nimic.
Când a văzut Simona că nu se înțelege cu cetățeanul detectiv-spion și că acesta nu este în stare să-i aduca un bătrânel simpatic care să mintă angajații concurenței, l-a directionat pe acesta să fure informațiile și de la BRD FINANCE. Și mai apoi și de la CREDIUS varianta ONLINE.
Când acțiunea coordonată din vastele birouri ale specialiștilor în studierea piețelor s-a finalizat, când ISense, prin angajata Simona, a colectat toată hârțogăraia CETELEM, CREDIUS, BRD FINANCE, procedura de acordare a împrumutului, dobânzile practicate, timpii de răspuns etc, ordinul a venit rece și tăios aidoma unei stații de spionaj veritabile MI6, CIA, SRI, etc: RAMBURSAȚI CREDITELE!
Banii s-au întors acolo de unde au venit, CETELEM, CREDIUS și BRD FINANCE au câștigat câte 5 lei pentru fiecare rambursare anticipată, dar, PROVIDENT a ieșit câștigător. A primit un raport consistent de la ISense Solutions SRL ce conținea toate aspectele documentare și operaționale ale concurenței. Acum se poate inspira din materia cenușie a juriștilor și a caselor de avocatură scumpe, a celor de la BNP PARIBAS, BRD, CREDIUS, fără ca ei să mai consume vreun ban pe expertiza juriștilor britanici sau români.
ISENSE SOLUTIONS a considerat că a studiat piața și astfel a încasat câteva mii de euro pe acest teatru.
Bieții detectivi misterioși s-au trezit în mijlocul unui scandal ce abia începea. Au mințit, au folosit astfel documentele preluate în cu totul alt scop, au favorizat o activitate ilegală, au contribuit la săvârșirea unor fapte necinstite și au mai și primit câte 300 lei în contul lor, virați de aceeași Simona, din contul ei personal. Adică sunt implicați și în evaziune fiscală și spălarea banilor.
Interesant este că în urma unor discuții personale purtate în birourile Isense, reprezentanții acestei companii se decompensează de Simona într-un mod jignitor și ipocrit, afirmând că nimic din ceea ce a făcut și plătit biata fată nu le-a fost adus la cunoștință, de parcă Simona ar deține părțile sociale și administrarea întregii afaceri iar restul, proprietari, administratori, etc, au fost abia angajați.
Acești spioni fără voie ai nimănui au formulat autodenunț către autoritățile competente, s-au considerat prejudiciați atât moral cât și material și, adresându-se unor cabinete de avocatură, s-au șters de praful și noroiul defăimării și deziluziei și s-au așezat în poziție de luptă. Nu mai vor să fie detectivi.
Noi am cerut punctul de vedere al Isense precum și al IFN-lui Provident, fiind ignorați plenar.
Eugen Chiracu