In calitate de avocat al OCHR, am sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea OUG 34/2020, ordonanta ce reglementa amenzile, confiscarea si transparenta decizionala, sesizarea fiind admisa si ordonanta fiind declarata neconstitutionala.( Situatia juridica a amenzilor in lumina deciziei Curții Constituționale a Romaniei ). In acelasi mod am procedat si in legatura cu OUG 68/2020, avand in vedere faptul ca in baza acestei ordonante se pot emite hotarari prin care se pot restrange drepturi si libertati ale omului, asa cum s-a si intamplat in noaptea zilei de 14 mai 2020. Astfel, odata cu emiterea ordonantei, a fost emisa si Hotararea nr. 24 a CNSSU care contine o anexa ce ignora prevederile Constitutiei Romaniei.
Pe langa alte drepturi ingradite contine masuri discriminatorii fata de credinciosi, prin interzicerea accesului acestora in lacasele de cult pentru participarea la slujbele religioase, cat si prin imixtiunea autoritatilor in sfera “tainelor bisericesti”.
Discriminarea credinciosilor si umilirea acestora se manifesta si prin obligatia de a purta masca de protectie in spatiul exterior Bisericii. De aceasta data nu mai este vorba de neconstitutionalitate, dar este cu siguranta vorba de stupiditate si discriminare. De exemplu, in parcurile Bucurestiului, tinute inchise in mod abuziv toata primavara, nu este obligatorie purtarea mastii de protectie, asa cum nu este obligatorie in niciun alt spatiu deschis.
Este evident si faptul ca nu toate bisericile au la dispozitie un spatiu exterior generos, astfel incat sa poata fi aliniati la 2 metri distanta unul fata de celalalt, asa cum au hotarat autoritatile, de coniventa cu Sfantul Sinod.
Ingradirea accesului in biserici conduce la discriminare, umilinta si desconsiderare si genereaza frustrarea enoriasilor.
Cata vreme credinta in Dumnezeu reprezinta “o traire”, si nu o simpla prezenta fizica aparata de o masca, se impune accesul neingradint in Biserica pentru ca acesta nu este pentru credincios un spatiu muzeal, ci un loc Sfant, unde credinciosul inchinator si rugator vine pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii si il intalneste pe Dumnezeu.
In prezent si in urmatoarele saptamani, prin masurile prevazute in OUG 68/2020 aceasta relatie a credinciosilor cu divinitatea ca valoare spirituala inestimabila este anulata in mod abuziv.
Statul refuza implinirea vocationala a credinciosilor crestini. Atat Sfantul Sinod cat si Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, nu au reusit sau nu au dorit pana in prezent sa impiedice imixtiunea Statului in dimensiunea unor “taine”, cum ar fi “Spovedania” si “Euharistia”, cu toate ca aceastea nu au o componenta sanitara sau politica, ci exclusiv un fundament si explicatii dogmatice. De exemplu, implinirea tainei “Spovedaniei” prin punerea mainilor preotului pe capul credinciosului a fost anulata prin obligatia ca “Spovedania” sa fie facuta de la 2 metri distanta.
Articolul 29 din Constitutia Romaniei prevede la alineatul 1 : “Libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credință religioasă, contrare convingerilor sale.”
Iar la alineatul 5, “Cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate.”
Din interpretarea coroborata a acestor articole rezulta faptul ca nu poti fi obligat sa nu iti manifesti credinta in deplinatatea ritualurilor sale cat si faptul ca Biserica Ortodoxa si celelalte culte religioase sunt autonome fata de stat.
In toata aceasta perioada BOR s-a conformat deciziilor luate de Presedinte si Guvern fara a avea nimic de obiectat, desi credinciosii nu au putut celebra nici macar Invierea Domnului. Mai mult, in cazul aceste Sarbatori cetatenii Romaniei nu au putut sta alaturi de familie pentru a lua traditionala masa de Pasti.
O alta masura absurda luata in perioada starii de urgenta a constat in impiedicarea comemorarii in cimitire a celor decedati de catre familie si rude, desi acestia din urma respectau cu brio distantarea sociala aflandu-se cativa metri sub pamant. Comemorarea celor decedati nu poate fi concomitenta, astfel incat cei vii s-ar fi aflat si ei, la distante mari unul fata de celalalt.
Luna aceasta, crestinii – ortodocsi sarbatoresc Sfintii Mari Imparati Constantin si Elena, iar pe 28 Mai, Inaltarea Domnului, mari sarbatori ale crestinatatii. Din nou, crestinii vor fi impiedicati sa participe la slujba religioasa in biserica.
Sub acest aspect, OUG 68/2020 reprezinta un exemplu de perseverenta in nestiinta si ignoranta. Totodata, este evident ca autorii ordonantelor au ignorat citatele lui Cicero din “Philippicae”, cat si citatul filosofului stoic Seneca cu privire la perseverenta in greseala. Desigur, nu putem fi nici “laudatori’’ ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a dovedit a fi de coniventa cu guvernul, acceptand ca si pana acum cu obedienta masuri care ingradesc libertatea de manifestare a credinciosilor, cu toate ca art. 29 alin. 5 din Constitutie, confera cultelor autonomie fata de stat.
Avand in vedere ca Uniunea Europeana este fondata pe baza respectarii drepturilor omului ca valoare europeana si intrucat toate ingradirile mentionate reprezinta masuri stupide materializate in abuzuri imposibil de justificat in mod rational, se impune de urgenta oprirea acestora.
De altfel, mentionam cu titlu de exemplu, ca fiind vorba de o cerinta spirituala a milioane de credinciosi, Curtea Constitutionala a Germaniei a declarat deja ca fiind neconstitutionala ingradirea accesului credinciosilor in biserici, pentru a participa la slujba religioasa. In consecinta, se impune ca Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a putea fi admise obiectiile de neconstituionalitate ale art.5 alin.1 lit.a din anexa la hotararea CNSSU din 15.05.2020 emisa in baza ordonantei de urgenta nr. 68 din data de 15.05.2020.
Avocat Alexandru Elvir Iliescu