Prețul rodiului a cunoscut cel mai spectaculoas salt din istoria metalelor prețioase și reprezintă o anomalie care merită aprofundată, mai ales pe fondul inflației galopante, crizei energetice și a celei legate de lanțurile de aprovizionare.
Pentru a înțelege dinamica piaței rodiului, trebuie pornit de la câteva date fundamentale. Rodiul este un metal prețios, care face parte din grupa așa numitelor metale platinice (engl. platinum-group metals, PGM). Cele 6 metale cuprinse în această grupă sunt: platină, paladiu, rodiu, ruteniu, iridiu și osmiu. De regulă se regăsesc în natură în aceleași depozite minerale, având proprietăți similare. Tabelul de mai jos prezintă comparativ câteva dintre datele cheie ale acestor metale.
Toate aceste metale se disting prin proprietăți catalitice excepționale, rezistență la fenomene chimice (oxidare, coroziune etc.), mecanice (uzură, frecare etc.), stabilitatea proprietăților electrice și comportament excelent la temperaturi înalte. Principalele industrii în care se folosesc metalele platinice sunt: auto, energetică, medicală, electronică, chimică și petrochimică. Dintre acestea, platina, paladiul și rodiul (ultimul recent, dupa crahul din 2008) mai sunt folosite și ca investiții, atât în formă fizică (lingouri sau monede) cât și ca instrumente financiare tranzacționate la bursă (ETC, ETF, futures etc.). Ruteniul și iridiul au mai puține utilizări tehnologice și industriale și sunt produse în cantități relativ reduse, iar osmiul este toxic în anumite condiții și greu de prelucrat, fiind și cel mai puțin căutat.
Metalele platinice sunt concentrate în doar câteva locuri limitate unde pot fi extrase. De aceea, orice fel de schimbare economică, politică sau socială poate afecta grav disponibilitatea resurselor și continuitatea exploatărilor miniere. Este un gen de vulnerabilitate cu impact direct asupra prețului de tranzacționare.
PREȚUL LA BURSĂ
Deși în general se consideră metalele platinice în ansamblul lor, în anumite circumstațe putându-se substitui unul altuia, recenta evaluare la bursă a rodiului indică existența anumitor particularități care merită aprofundate. Graficul de mai jos prezintă comparativ evoluția prețului exprimat în dolari americani (USD) pe uncie monetară (ozt) a principalelor 3 metale platinice, care sunt de altfel și piețele cele mai lichide: platină, paladiu și rodiu. Pentru o mai bună vizualizare se va considera doar secolul XXI, așadar intervalul 2000-2022.
27000 USD într-un interval de 5 ani este un fenomen excepțional, chiar și pentru piața mărfurilor și a metalelor prețioase, a cărei ciclicitate este binecunoscută. De exemplu, una dintre cele mai spectaculoase aprecieri istorice a cunoscut-o aurul în anii ’70-’80 pe fondul hiperinflației, atunci înregistrând o creștere de „doar” 2400% în 10 ani.
DEZECHILIBRUL
Pornind de la premisa că prețul este dictat de cerere și ofertă, pentru a obține o astfel de creștere parabolică este necesar ca balanța dintre cele două să fie puternic dezechilibrată. De aceea, vom analiza cele două componente separat și vom încerca să identificăm factorii care au dus la situația actuală.
De partea ofertei se situeaza rezerva sau producția, adică tot ceea ce înseamnă zăcăminte și exploatare minieră. Rodiul este obținut ca produs secundar în procesul de minat al platinei și nichelului. Proporția de extragere a rodiului dintr-un minereu este de regulă de aproximativ 10%. De altfel, rodiul este și cel mai rar metal din grupul de metale platinice. În jur de 80-85% din producția anuală de rodiu provine din Africa de Sud, iar restul de 15-20% este acoperit în principal de Rusia, Zimbabwe și America de Nord, așa cum arată și graficul de mai jos.
Sursa: Statista, 2022
De cealalta parte, cererea este dictată de utilizarea acestuia în diverse industrii. Cel mai mare segment de aproximativ 85% îl reprezintă industria auto, unde rodiul este folosit la purificarea noxelor, el neutralizând gazele toxice eliminate în urma procesului de combustie la autoturismele alimentate cu benzină. În industria chimică este folosit pentru catalizarea diferitelor procese chimice, iar în industria sticlei este utilizat sub formă de aliaj cu platina în diverse echipamente.
Diagramele de mai sus indică în ce proporție principalele metale platinice sunt valorificate în diverse industrii. Un aspect interesant este asemănarea distribuției procentuale între domeniile consumatoare de rodiu și paladiu. În afară de industria bijuteriilor și cea medicală, rodiul este folosit aproape în aceeși măsură în industria auto, chimică și a sticlei, având însă o piață de desfacere de aproximativ 10 ori mai mică.
Un studiu realizat de SFA (Oxford), o companie de consultanță și analiză în domeniul energetic și al metalelor strategice, pune în context prețul rodiului începând din 1985 până în 2021, indicând principalele evenimente care i-au influențat evoluția. Prezentarea preluată și reprodusă mai jos este foarte sugestivă și este compusă din mai multe elemente. Evoluția legislației privind standardele de emisii de CO2 este indicată în partea inferioară, sub scala orizontală a graficului. Echilibrul pieței, mai exact raportul dintre cerere și ofertă, este exprimat în kilouncii pe scala verticală din stânga și trecut sub formă de histogramă pe fundal (roz). Aceasta reflectă perioadele de surplus sau diferență pozitivă, și deficit sau diferență negativă. Mai sunt juxtapuse și 4 crize majore (gri), care au zguduit semnificativ piețele de capital: criza petrolieră de la începutul anilor ’90, a companiilor din domeniul tehnologic sau “dot-com” de la începutul anilor 2000, imobiliară sau “sub-prime” din 2008 și sanitară din 2020.
Sursa:SFA (Oxford), Bloomberg, actualizat în 2021
După cum reiese din figură, cei de la SFA (Oxford) au pus recenta evoluție a prețului rodiului pe seama întreruperilor în exploatare în minele din Africa de Sud începând cu 2020. Având în vedere ponderea de producție a Africii de Sud precum și deficitul de producție la nivel global, aceasta a dus la un dezechilibru major al pieței rodiului, și în general al principalelor metale platinice.
Africa de Sud a impus în 2020 un lockdown agresiv de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai, urmat de un pachet de măsuri restrictive cărora li s-au atribuit diverse graduri de severitate și care au fost implementate în funcție de valurile pandemice. Un studiu realizat de Minerals Council South Africa, cea mai importantă organizație locală din industria minatului, indică un declin de producție în 2020 al industriei metalelor platinice din Africa de Sud de 15,5% și al exporturilor de 21,8%. Analiștii de la Heraeus Precious Metals estimează că producția de rodiu a scăzut chiar cu 21% în 2020, iar depozitele de material brut au ramas neprelucrate. Cu toate acestea, prețurile ridicate au dus la o majorare a cifrei de afaceri cu 40%, în ciuda unei rate a șomajului aflată în creștere.
Pe parcursul anului 2021 s-a continuat rafinarea minereurilor bogate în rodiu rămase neprocesate, recuperându-se astfel din deficit. Este de remarcat însă că piața rodiului nu este o piață elastică, ce poate absorbi rapid perturbările de producție, iar acest proces se poate întinde chiar și pe durata unui an de zile.
În 2021 s-a mai întâmplat un eveniment neprevăzut, și anume depistarea unor inundații subterane la două mine din Rusia, deținute de Norilsk Nickel, cea mai mare companie producătoare de nichel și paladiu din lume. Incidentul a dus la închiderea lor temporară timp de câteva luni, ceea ce a condus la o reducere a producției cu 15-20%. Deși rodiul este obținut ca produs secundar și în cantități relativ mici, oferta restrânsă a acestuia implică un grad ridicat de sensibilitate la orice perturbare externă.
PERSPECTIVE
Particularitatea pieței metalelor platinice este posibilitatea de intersubstituție atunci când unul dintre ele atinge un preț nesustenabil. Din acest motiv s-au făcut rocade de-a lungul timpului atât între platină și paladiu, cât și între paladiu și rodiu. Cu toate că platina este mai eficientă în purificarea emisiilor din industria motoarelor diesel, datorită prețului ridicat al platinei, aceasta a fost treptat înlocuită de paladiu începând cu 2006. Similar, rodiul a fost înlocuit de paladiu începând cu 2008, datorită prețului ridicat al rodiului. Situația actuală găsește însă prețul rodiului și al paladiului la maxime istorice, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, țara care deține cele mai mari rezerve de paladiu, dar și de rodiu.
Ceea ce s-a întâmplat cu rodiul este simptomatic pentru toată industria materiilor prime, și reflectă efectul devastator al politicii de lockdown din timpul pandemiei de SARS-COV-2. Unele sectoare au avut rezervele necesare pentru a absorbi fluctuația dramatică dintre cerere și ofertă, dar în general există numeroase semne că ne aflăm la începutul unui superciclu al energiei și resurselor. Dacă mediul hiperinflaționist actual nu va avea efectul scontat de distrugere a cererii, rămâne de văzut dacă paladiul va urma evoluția rodiului, sau rodiul își va relua parcursul ascendent. Este de urmărit și ce va face China, principalul consumator de metale, care continuă să introducă restricții și care poate influența decisiv piața auto și implicit a autocatalizatoarelor.
MIHAI-ANDREI UDREA
24.06.2022
BIBLIOGRAFIE
Zientek, M.L., Loferski, P.J., Parks, H.L., Schulte, R.F., and Seal, R.R., II, 2017, Platinum-group elements, chap. N of Schulz, K.J., DeYoung, J.H., Jr., Seal, R.R., II, and Bradley, D.C., eds., Critical mineral resources of the United States—Economic and environmental geology and prospects for future supply: U.S. Geological Survey Professional Paper 1802, p. N1–N91, https://doi.org/10.3133/pp1802N
https://www.statista.com/statistics/592729/supply-of-rhodium-worldwide-by-region/#statisticContainer
https://www.mining-technology.com/analysis/rallying-behind-rhodium/
https://www.mining-technology.com/analysis/rhodium-on-the-rise/
https://www.sibanyestillwater.com/about-us/about-pgms/
https://www.sfa-oxford.com/platinum-group-metals/rhodium-market-and-rhodium-price-drivers/
https://www.mineralscouncil.org.za/downloads/send/3-fact-sheets/1761-facts-and-figures-2020
https://www.heraeus.com/media/media/hpm/doc_hpm/precious_metal_update/The_Platinum_Standard_2021.pdf