duminică, 3 decembrie, 2023

O alta zi in intuneric

Investigații corelate

play-sharp-fill

Astazi 06.01.2020,  reprezentantii OCHR s-au prezentat din nou la spitalul Alexandru Obregia din Capitala avand acelasi scop ca si in ultimele 2-3 vizite, scopul fiind acela de a lamuri situatia unui numar extins de tineri ce s-au prezentat imediat dupa noaptea de Revelion la sectiile de Toxicologie, fiind adusi de Politie, unitati de urgenta sau de apartinatori,  in urma consumului unui tip de drog ce a generat reactii extreme si nu foarte des intalnite.
La prezenta colegilor nostri, intreaga unitate spitaliceasca Alexandru Obregia era pregatita de aceasta vizita, paradoxal o atentie deosebita era acordata unui simplu ONG ce incearca de cateva zile bune sa obtina un punct de vedere oficial al acestor functionari publici. Din pacate, aceasta atentie acordata nu a fost in sensul pozitiv ci intr-un sens ostil, agresiv , ca atitudine si situatie.
Reprezentatii OCHR au fost opriti la poarta spitalului spunadu-li-se sa astepte pentru ca seful va veni. Seful intradevar a venit insa nu era seful spitalului ci era seful obiectivului de paza. Au fost condusi in biroul managerului spitalului Alexandru Obregia, Dl. Țîbîrnă.
Aici,  Dl Țibîrnă , impreuna cu directorul medical al secției 16 Toxicologie si Dna Corina Gagiu, directorul Directiei Medicale, ne a adus la cunostinta doua aspecte distincte:

Primul se refera la faptul ca nu se poate furniza nici o informatie din cele solicitate de colegii nostri, aceste informatii avand caracter confidential, directorul medical al secției de Toxicologie menționând chiar legea 46/2003 privind drepturile pacienților.

Cel de al doilea punct la care s a referit Dl Țibîrnă era solicitarea directa a dumnealui de a scoate articolele scrise si publicate pe site ul www.ochr.ro ce faceau adresa la evenimentele din data de 3 ianuarie 2020, considerându-le “ incriminatorii pentru spital”.

Explicand ca ceea ce am solicitat este doar un punct de vedere cu privire la economia situatiei cu care spitalul se confrunta dupa noaptea de 31, respectiv daca afluenta masiva a  unor tineri ce au consumat substanțe psihotrope, este o situatie comuna in perioada sarbatorilor si zilelor libere, ori este o situatie izolata, am incercat sa clarificam faptul ca informatiile solicitate nu au caracter confidential si nu intra sub incidența niciunui act normativ de protectie a datelor cu caracter personal si nicidecum nu sunt încălcate prevederile legii 46/2003.

Membrii conducerii spitalului au continuat sa refuze clarificarea oricarei situatii, prevalându-se in continuare de confidențialitatea datelor.
Revenind, membrii organizatiei noastre au cerut explicatii cu privire la solicitarea de a scoate articolele noastre de pe site si mai ales s a incercat lămurirea aspectelor “incriminatorii” la care Dl Țibîrnă a facut anterior referire, numai ca dumnealui ne-a spus ca aceste lucruri ni se vor comunica printr-o notificare si eventual vor lua legatura cu un avocat si posibil ca vom ajunge in instanta de judecata.

La intrebarea directa a colegilor nostri, daca acesta este o forma de amenintare, dumnealui a spus: “Nu, nu , nu va amenintam, am si martori” , facand referire la cei doi colegi ai dumnealui, situatie deviantă dar care a creat o forma de confuzie in acceptiunea unor reprezentanti pro bono ai societatii civile, ce isi dedica timpul si resursele, nefiind directionati nici politic si nici financiar de nici un forum superior, in decursul a ultimilor 6 ani, pentru a crea o societate mai buna.

Ce este greu de inteles si mai ales de acceptat, in primul rand de ce conducerea unui spital public refuza categoric de a furniza orice fel de informatie cu caracter general, intr-o situatie care ar putea fi destul de usor de lamurit si care este evident in folosul si beneficiul societatii contributoare?

De asemenea, este imposibil de imaginat motivul pentru care un funcționar public ar amenința un ONG, ce dezinteresat si dedicat, depune toate diligențele in lupta contra riscurilor asociatia crimei organizate.

In aceste conditii reprezentantii OCHR au fost invitati afara din biroul Dl. manager si astfel discutia s-a oprit aici.

Din pacate ne confruntam cu o situatie mai mult decat grava!

Constatand ca exista o afluenta de tineri ce in urma consumului unui drog puternic, poate chiar letal, s-au prezentat/ au fost adusi sau predati de catre echipe de ordine publica la sectii de Psihiatrie sau Toxicologie ale spitalelor bucurestene, reprezentantii OCHR incearca sa inteleaga daca ne confruntam cu o o situatie recurenta, intalnita deseori in perioadele de 1 Mai , Revelion , etc. ori daca este asa cum am fost informati tot de catre un angajat al spitalului, consumul in masa a  unui drog deosebit de periculos denumit Flakka.

In schimbul lamuririi si încurajării unor activitati pro bono, functionarii publici , medici sau pur si simplu angajatii unei unitati platita din banii contribuabililor, refuza categoric sa furnizeze orice fel de informatie, mai mult decat atat prezinta o atitudine ostila si ameninta cu actiuni in instanta!

Asadar, din pacate, aceste momente ne confirma faptul ca banii nostri, banii cu care asiguram fondul national unic de sanatate, sunt cheltuiti pe incompetenta, rea-vointa si o aroganta nejustificata, fara rezultate imediate si directe catre societatea civila.

 

Vom reveni cu noi informatii.

Alte Investigații

Următoarea investigație

Bun venit!

Loghează-te în contul tău

Recuperare parolă

Te rugăm să introduci numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a-ți reseta parola.

Add New Playlist