Drogul Flakka – autoritatile tac, medicii tac, presa tace! Parintii plang.
Cum este posibil ca la 6 zile de la momentul in care sute de tineri au fost drogati cu, posibil, cel mai agresiv drog al timpurilor noastre, zeci dintre ei aflându-se astazi inca internați in Secțiile de Toxicologie ale marilor spitale bucureștene, sedați si intoxicați, legati de paturile de fier si cu parintii la poarta, plângând, autoritatile romane, medicii si funcționarii spitalelor sa tacă?
Cum este posibil ca presa, marile agenții de presa, interesate de tot ceea ce este “senzațional”, televiziuni ce au ajuns la poarta spitalului Alexandru Obregia, sa nu difuzeze nimic, nici macar refuzul autorităților de a vorbi sau de a-si exprima un punct de vedere?
Cum este posibil ca zeci de copii/tineri cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani sa ajunga dupa o trecere dintre ani, in sectii de psihiatrie/toxicologie, drogati si cu simptomatica nemaivazuta, si nimeni, absolut nimeni, sa nu spuna nimic?
Iată ce stim pana la acest moment:
Cu ceva zile înaintea nopții de 31 Decembrie 2019 – un grup de tineri, 4-5 persoane de cca 18-19 ani, ar fi achiziționat de pe DarkNet o cantitate de cca 2-300 grame de ceea ce credeau ca ar fi Ketamina.
Pretul de achiziție ar fi fost 4 USD/gram.
Scopul? Revinderea drogurilor catre petrecăreții celor doua evenimente ce urmau a avea loc in aceeasi seara in incinta Sălii Polivalente si RomExpo. Evenimente cu tematica muzicii Tehno.
In noaptea trecerii dintre ani, in toiul petrecerilor, in Sala Polivalenta si RomExpo, sub ochii echipelor de securitate, in toalete si pe langa mesele de petrecere, adolescenții cumpărau contra sumei de 180-200 lei, pliculețe cu o substanța necunoscuta, le desfăceau si prizau in speranta unor senzatii tari.
01 ianuarie 2020 – un nou an incepe cu adolescenții drogati, dar fara mult așteptatele senzatii tari. Unii au crezut ca au fost înșelați, altii ca nu au tras suficient, dar cei mai multi, consumând si alte substanțe in acelasi timp, nu au sesizat ca efectele inca nu începuseră sa isi faca simțită prezenta.
01.01.2020- orele 11:00
Parintii, prietenii incep sa constate lipsa/dispariția copiilor.
In jurul orelor 16:00-17:00 telefoanele zbarnaiau, membrii familiilor si prietenii erau deja alarmați, deoarece o parte dintre tineri erau gasiti rătăcind in diferite parti ale orasului, altii reveniseră la domicilii, numai ca nu se comportau si nici nu arătau normal, altii ajunseseră deja la spitale, dezbrăcați, înghețați, aduși de politie sau serviciile de urgenta.
02.01.2020, orele 8:00
Cei ce au consumat substanța achiziționata de pe DarkNet, drogul Flakka, au inceput sa prezinte simptome severe, delir, halucinații, tentative de suicid, agresivitate.
La Spitalul Alexandru Obregia din Capitala ajung din ce in ce mai multi.
Conducerea spitalului sustine ca nu mai au locuri pentru internarea ce se impunea de indata, asa ca multi sunt redirectionati catre alte unitati spitalicești: Sf Stelian, Grigore Alexandrescu ( fiind minori).
Aparținătorilor nu li se da nici o informatie, tinerii depuși in camerele de garda fiind internați non-voluntar de indata.
03.01.2020
O echipa OCHR se deplasează la Spitalul Alexandru Obregia in urma unor sesizări primite din partea aparținătorilor unora dintre cei internați, ce reclamau ca de apx 24 ore nu pot lua legatura cu copilul lor si ca nimeni nu le spune nimic.
Odata ajunși in fata secției 16 a spitalului, o asistenta de serviciu, comunica membrilor organizatiei faptul ca sunt internați multi tineri, ca ar fi consumat Flakka, dar si alte substanțe interzise si ca nimeni nu va vorbi nimic pana in ziua de luni 6 ianuarie 2020, pentru simplul motiv ca doctorii nu lucreaza, fiind in concediu.
Dialog cu asistenta medicală Spitalul Alexandru Obregia
In acelasi timp, o mama abordează echipa, spunând ca inca din data de 2 ianuarie, baiatul ei B.D, se afla internat acolo, este sedat si nu mai stie nimic, accesul nemaifiindu-i permis.
Mama unui tânăr internat
La intrebarile noastre, solicitând motivul pentru care unui apartinator ii este interzis accesul la copilul internat, ni se raspunde mecanic cu “ asa a zis seful” si cu o ridicare din umeri, usa secției se inchide cu zgomot.
Insistand ca drepturile pacientului sa nu fie încălcate, mamei lui BD ii este intr-un final permis accesul.
Trimițând aceste informatii presei, la locatie se deplasează si un echipaj DIGI 24. Acestia iau legatura cu membrii OCHR si imediat interviului acordat, este cerută opinia oficială a conducerii spitalului Alexandru Obregia.
Astazi, 05.01.2020, atat presa cat si OCHR se afla in așteptarea raspunsului oficial al acestor functionari publici platiti din contribuțiile noastre.
In timpul zilei de 3 ianuarie, fiind in incinta curtii spitalului Alexandru Obregia, reprezentanții OCHR, ofiteri raportori, au stat de vorba si cu alti tineri ce au confirmat prezenta drogului atat la Sala Polivalenta cat si la RomExpo.
Prieteni ce si cauta amicii dispăruți
De asemenea, o alta echipa OCHR s-a deplasat la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, atat in ziua de 3 ianuarie cat si in zilele urmatoare.
Acolo au putut doar confirma prin afirmații internarea unui numar nedefinit de minori, copii ce participaseră la aceleasi doua evenimente, victimele aceluiasi drog, dar mai mult decat atat, nu s-a putut obtine.
Consideram deosebit de grave urmatoarele aspecte:
1. Drogul respectiv, indiferent cum a fost procurat ( nu credem varianta cu Darknet), a ajuns spre consumul unui numar amplu de tineri, in cadrul unor evenimente ale petrecerii anului nou, intr-un mod extraordinar de facil, ceea ce denota o scazuta atentie a autorităților competente.
2. La aceste evenimente au fost prezente persoane cu varste intre 15 si 20 de ani, persoane ce au putut cumpara si consuma aceste substanțe, in cadrul organizat si autorizat al evenimentului, sub atenta supraveghere a societatii de paza angajata si a organizatorilor.
3. Existând un numar nedefinit, dar mare, de tineri si adolescenți ce au asanat locurile spitalelor de profil din Bucuresti, este înfiorător lipsa de reacție a oficialilor si mai ales a autorităților in ceea ce priveste comunicarea publica a economiei situatiei.
Solicitam pe aceasta cale, reprezentanților presei sa se alăture acestui demers si sa insiste mediatic in vederea obținerii unor informatii/ puncte de vedere din partea oficialilor unităților publice spitalicești pentru edificarea si clarificarea diagnosticelor si rezultatelor toxicologice obținute, astfel incat societatea civila sa aiba cunostinta cu ce anume se confrunta.
Fenomenul traficului si consumului de droguri in randul tinerilor, cu ajutorul evoluției tehnologiei si spațiilor virtuale de comert, a avut o creștere in ultimii zece ani cu aproximativ 33%.
|
Sursa : emcdda.europa.eu/raport
Articol documentat de :
Eugen Chiracu
Dorinel Stefan
Andrada Stan
Editat de :
Vlad Niculcea
Rares Mazilu