Fiecare stimul cu incarcatura negativa la care suntem expusi este perceput de creierul nostru la nivel constient sau inconstient, avand ca rezultat o multitudine de sentimente, procese de constiinta sau reactii inexiplicabile, ce se materializeaza, de multe ori, prin apogeul unor atacuri de panica.
Pilonii de baza pentru o santate psihica buna sunt: situatia sociala, familiala, financiara si personala de sanatate.Toti acesti factori joaca un rol important pentru bunastarea individului, factori ce au fost supusi la o multitudine de variabile nefavorabile in situatia pandemica actuala.
- S-a instaurat fortat, fara drept de apel, printr-un tip de impunere inumana si neconstitutionala, deghizata in unica solutie salvatoare, o stare de nesiguranta, frica si isterie ce au dus la degradarea laturii cognitive, societatea a regresat din punct de vedere comportamental si mai ales educational.
Atunci cand vrei sa distrugi o natiune incepi prin a-i decima sistemul educational!
Asta se intampla acum cu noi, cu tanara generatie, ce a fost decazuta din drepturi, talharita din 2020 pana in prezent. Tinand cont de situatia economica si de cei 32% copii din populatia Romaniei care in primul val al pademiei nu au avut acces la echipament electronic pentru a participa la “scoala online” (studiu IRES) cum arata viitorul?
STATISTICI SI DATE
Unicef ne ofera o perspectiva asupra afectarii copiilor la un an de la declansarea pandemiei, sustinand faptul ca s-a inregistrat un regres cu privire la aproape toti indicatorii cheie referitori la vietile copiilor.
“În țările în curs de dezvoltare se preconizează că sărăcia în rândul copiilor va crește cu aproximativ 15%. Se estimează că numărul copiilor care trăiesc în gospodării aflate sub pragul sărăciei va crește cu 140 de milioane.”
In ceea ce priveste rata de suicid, statisticile Our World in Data si World Population Review ne arata ca in anul 2019 avem valori semnificativ mai mici comparartiv cu anul 2021, pe timpul pandemiei.
- In Japonia 14,21 % din 100.000 de locuitori au decedat in urma suicidului in anul 2019 iar in anul 2021 acest procent a ajuns la 15,3%
- In Franta, procentul de 12,49% din 100.000 de locuitori pe perioada anului 2019 a crescut pana la 13,8% in 2021
- In USA procentul de 11,67% din 100.000 din 2019 a atins cota de 16,1% in 2021!
- In Romania 8,61% in 2019 -9,7% in 2021
- In China 6,80 in 2019-8,1 in 2021
- In Spania 5,75 din 100.000 ajunge la 7,7% in anul 2021
Abordand subiectul “depresia”, sub indrumarea statisticilor de la aceleasi surse mentionate mai sus, vom observa ca exista cresteri, precum si in cazul suicidului, vom compara anul 2019 cu 2021, folosind ca si criteriu numarul de cazuri.
In China, numarul de cazuri pe 2019 a fost de 50 milioane de locuitori, in 2021 54,815,739 (aprox 55 milioane, cu 5 milioane mai mult!!!)
In USA 2019, numarul de cazuri de depresie este de 15,29 milioane, in 2021 ajungem la 17,491 miloane.
Japonia 2019 cu numarul de cazuri 3,26 milioane, in 2021 5,05 milioane de cazuri.
In Romania numarul de cazuri in anul 2019 a fost de 647,908 mii, in anul 2021 avem 931,842 de mii de cazuri de depresie, ceea ce inseamna o crestere de 43,82%.
Mentionam faptul ca aceaste cifre reprezinta cazurile declarate, numarul lor exact fiind unul mult mai mare daca tinem cont si de oamenii care sunt in aceeasi situatie dar aleg sa nu apeleze la un ajutor specializat.
In urma analizarii acestor date consideram ca actuala situatie, tot ceea ce reprezinta societatea este sub un imens si aparent interminabil nor negru denumit PANDEMIE!
Adevarul este ca tot ceea ce reprezinta fiinta umana a fost luat si trecut printr-un filtru de spalare a creierului.
Acest eveniment global a determinat o multitudine de schimbari atat economice cat si psiho- emotionale, de natura familiala, sociala si personala asupra individului si relatiilor inter-umane la care ia parte. De la izolare pana la problematica generala, de la neincrederea instalata pe toate planurile, la griia zilei de maine, pierderea sigurantei, destramarea familiei, imposibilitatea de a lua contact fizic cu cei dragi si inducerea unei stari de frica generale ce a reusit sa acapareze intrega populatie, toate aceste fenomene au dus la nasterea unor monstri pe care fiecare i-a ascuns in dulapul personal, fara ca ulterior sa mai dechida usa, de teama fata de ceea ce ar putea gasi acolo.
Ne-am lasat privati de drepturile cu care ne-am nascut si ne-am complacut intr-o situatie in care primind putin din ceea ce era deja al nostru, a devenit o recompensa, exact ca la dresajul canin.
Populatia s-a transformat in copoi perfect dresati, cu botnita ca armament din dotare, antrenati in arta supunerii si a tacerii.
COMBATEREA FRICII, UNICUL MOMENT IN CARE OMUL ARE CURAJ!
Aceasta frica necontrolata poate naste frustrari interioare, sentimente reprimate, care sunt puternice cauzatoare de dezvoltare a unei boli, sau de accelerare a unei leziuni interne la nivel psihic deja existenta. Necesitatea de intelegere si incapacitatea a intelege, sentimentul de incapabilitate si impresia ca oricat de tare tipi nu te aude nimeni au devenit o parte din trairile integrate in “noul normal.”
Desi problema este la nivel global luam ca si exemplu tara in care traim, Romania.
Aceasta minunata intindere plina de resurse si cultura, acest principal chirias al bunurilor pe care in trecut avea un drept de proprietate, a avut o istorie potrivnica fiind adesea denumita “teatru de razboi”. Influentele doctrinei comuniste, asa cum am mentionat anterior sunt inca sesizabile la generatiile care au crescut si si-au educat copiii in acelasi mod toxic pe care l-au preluat, constient sau nu de la parintii lor.
Adaugand la efectele post comuniste si efectele pandemiei, se creeaza un monstru si mai mare pe care il denumim Goliat, iar noi, oamenii, aparent neputinciosi vom purta numele de David, primim roluri, ca intr-o sceneta.
Va rugam dominor sponsori, schimbati denumirea regizorului din “Guvernul Romaniei” in “Teatrul Tandarica”. Am inteles deja ca suntem marionete, macar sa o expunem fatis!
CE INSEAMNA ANXIETATEA SI DEPRESIA SI CUM SE MANIFESTA?
“Tulburarile anxioase cuprind acele tulburari care au in comun frica excesiva si anxietatea precum si perturbarile de comportament asociate.
Frica reprezinta raspunsul emotional la un pericol imminent real sau presupus, in tip ce anxietatea consta in anticiparea unui pericol. Evident, cele doua stari se suprapun dar sunt si diferite, frica fiind mai frecvent asociata cu cresteri rapide ale stimularii vegetative, necesare in situatii de lupta sau fuga, cu alte cuvinte, de pericol imediat, si cu comportament de salvare, iar anxietatea se asociaza mai des cu tensiune musculara si vigilenta, necesare pregatirii pentru un pericol asteptat, precum si cu comportament precaut si evitant.”
“Frica, anxietatea sau evitarea sunt induse aproape imediat de situatia fobica si au manifestare prelungita disproportionala fata de riscul real pe care il implica”. -Tulburari anxioase DSM
“Trasatura comuna a tuturor acestor afectiuni este prezenta unei stari de dispozitie trista, de vid interior sau iritabile, acompaniata de modificari somatice si cognitive care afecteaza in mod semnificativ capacitatea de a functiona a inividului. Ceea ce le deosebeste este durata, momentul aparitiei, sau presupusa etiologie.”
“Tulburarea depresiva majora reprezinta afectiunea clasica din acest grup de tulburari. Ea se caracterizeaza prin episode distincte cu durata de cel putin 2 saptamani (majoritatea episoadelor au insa o durata considerabil mai mare) care implica modificari evidente ale afectului, cognitiei si functiilor neurovegetative si remisiuni inter-episodice.
Criterii de diagnostic
- Accese colerice severe si recurente manifestate verbal (violenta verbala) si/sau comportamental (agresiune fizica directionata impotriva unor personae sau bunuri materiale) care sunt extrem de disproportionate in intensitate si durata fata de situatie sau provocare.
- Accese colerice necorespunzatoare nivelului de dezvoltare.
- Accese colerice apar, in medie, de trei sau mai multe ori pe saptamana.
- Starea de dispozitie intre accesele colerice este in mod persistent irascibila sau furioasa cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, si este observabila de catre alte persoane (parinti, cadre didactice, colegi)” -Tulburarile depressive, vezi DSM
In caz de tulburare depresiva majora avem urmatarele caracteristici :
Dispozitia depresiva in cea mai mare parte a zilei, diminuarea interesului pentru activitatile ce aduceau satisfactie anterior sau pentru orice alte activitati zilnice denumite tabieturi, ne putem confrunta cu alterari de greutate, crestere brusca, corelata cu diminuarea sau cresterea apetitului.
Episoadele depresive sunt adesea insotite de insomnie sau din contra, de hipersomnie, senzatie de oboseala permanenta, urmata de nevoie de izolare. Sentimentele prezente cu care se poate identifica persoana sunt de genul insuficientei, de inutilitate, vinovatie excesiva, imposibilitatea de concentrare pe termn lung, ganduri recurente de moarte ce atrage impreuna cu ele o tragica tentativa de suicid.
Atentie, depresia este o boala ce trebuie tratata ca toate celelalte afectiuni de catre un specialist ce a pus anterior si diagnosticul!
CUM SA TE ASCUNZI DE MONSTRUL DIN DULAP CAND MONSTRUL DIN DULAP ESTI TU?
Perspectiva pe care trebuie sa o avem in vedere, si pe care toti refuzam sa o abordam este ca uneori, datorita tuturor stimulilor la care suntem supusi, ne lovim de bariera imaginara de neputinta care ne este indusa, dar la trasarea careia noi ajutam! Adevarul este ca noi suntem singurii stapani ai gandurilor si emotiilor noastre, momentul in care ajungem sa fim unitari cu ele, sa le prelucram si sa acceptam un ajutor exterior este momentul cheie de care avem nevoie.
A se retine, sanatatea fizica este alterata de sanatatea psihica!
S-a pus problema unui leac ce s-a materializat prin vaccinul EXPERIMENTAL care nici in ziua de azi nu a adus rezultate clare.
Oare vor inventa un asemenea tip de vaccin si pentru leziunile psihice provocate de COVID? Pandemia nu se va termina niciodata, victimele ei sunt toate persoanele care au supravietuit!
Documentat si redactat de : Patricia Bucatica