In activitatea noastra, monitorizarea respectarii drepturilor omului reprezinta procentul cel mai mare de atentie si resurse alocate.
Asa cum spuneam in articolele anterioare,(Marile Minciuni din Timpul Pandemiei) in data de 17 martie 2020, odata cu decretarea starii de urgenta de catre Presedintele Iohannis, acelasi presedinte a Notificat Verbal Consiliul Uniunii Europene cu privire la activarea art 15 CEDO, adica a informat UE despre faptul ca romanii incepand cu acea data nu mai sunt protejati in drepturile lor fundamentale de nici o institutie europeana de profil.
Tot in acelasi registru, prin decretul 195/2020, Presedintele Romaniei restrange drepturi fundamentale, printre care si dreptul accesului la justitie, obligand instantele de judecata de pe teritoriul acestei tari la stabilirea unor cauze urgente spre judecare. Din punctul de vedere al justitiabilului, palatele judiciare ingheata pe durata starii de urgenta. Si spitalele. Si activitatile comerciale. Si viata Romaniei si a planetei.
Protectia vietii primeaza, zic guvernantii. Protejarea sanatatii publice, primeaza, zic si parlamentarii. Asadar, toata planeta asteapta imunizarea, vaccinul sau ravagiile pandemiei de coronavirus.
Dar, cu toate astea, nu chiar toata planeta a inghetat.
OCHR observa in aceasta perioada, portalurile justitiei romanesti si considera informatia publica in raport cu Lista Cauzelor Urgente.
Doua date atrag puternic atentia asupra unui dosar penal aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti : 21.04.2020 si 14.05.2020. Comparand cu Lista Cauzelor Urgente din perioada 13 Martie 2020-15 Mai 2020,http://www.cab1864.eu/?pag=151, constatam ca referirea la « lista 1 » si « lista 2 » este corecta, dar dosarul penal ce ne a atras atentia, nu este regasit pe aceste liste, el aparand in judecata pe portal dar nu si pe listele publice. Lista Dosare Curtea de Apel S1_21/aprilie/2020
Cu toate ca in listele publice apar nume sonore, Elena Udrea, Basescu & CO , acest dosar nu exista. Este un dosar penal fantoma.
Incepand investigatiile in acest sens, am descoperit ca marele mister il invaluia pe numitul Dragomir Daniel, un fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii, cetatean inculpat alaturi de Marinela Dragomir in Dosarul Penal nr 2283/3/2015, unde acesta a fost acuzat de trafic de influenta si alte infractiuni cu gulere albe.
Dar acolo unde nu este logica, ceva pute. De ce ar fi judecat Curtea de Apel Bucuresti un dosar penal banal fara a beneficia de toate masurile de publicitate firesti asa cum le cunoastem noi astazi ?
Experienta ne-a aratat ca flerul nu ne insala. In dosarul 2283 se afla trei mari enigme, fapte sau evenimente ce nu trebuie sa fie cunoscute publicului :
- Primul se refera la influentele Regatului Tarilor de Jos (Olandei) in fiscalitatea romaneasca si in evaziunea fiscala si spalarea banilor
- Al doilea se refera la fabricarea unor probe de catre procurorii DNA
- Iar cel de al treilea se refera la imixtiunile Serviciilor Secrete in Justitia Romaneasca.
Dragomir Daniel este un fost ofiter SRI ce se afla inca dina nul 2015 intr-o lupta pe viata si pe moarte impotriva lui Dumitru Dumbrava, fost general al Serviciului Roman de Informatii precum si a directorului adjunct al Serviciului Roman de Informatii, Florian Coldea.
Cei doi vor ca Daniel Dragomir sa taca, iar acesta nu tace. Daniel Dragomir vrea sa arate lumii ce inseamna justitia la comanda, iar cei doi nu vor sa l lase.
Viata in puscariile romanesti este grea. Igrasie, mancare proasta, frig iarna, toate cele ca la puscarie. Dupa o iarna grea petrecuta in arest preventiv, libanezul Rami Ghazi , in martie 2014, se hotaraste sa iasa la soarele de primavara, mai mult decat doar ora regulamentara conform Leg 254/2013, asa ca « se cere la DNA » unde face cel de al 8 lea denunt. Anularea prelungirii arestului preventiv este garantata daca denunutul pe care il faci cuprinde cel putin doua nume de rasunet. Asta o stia si Rami Ghazi, invatata de la Agricola Crevedia, afacerea sa de milioane de euro ce functiona de ceva ani in baza sustinerii de catre ambasadorul Olandei la Bucuresti, dl Matthijs van Bonzel
Si de aici incepe jocul : Dragomir este arestat, Marinela Dragomir primeste control judiciar, si acuzatiile incep sa curga. Trafic de influenta, spalarea banilor, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicului, fals in inscrisuri su semnatura privata, fals in inscrisuri in forma participarii improprii.
Avand grad de colonel in S.R.I., asemenea acuzatii sunt absolut justificate, ar spune publicul larg. Doar ca astazi, dupa 5 ani de procese, dupa 7 luni de detentie executata in forma arestului preventiv, Dragomir Daniel, primeste o condamnare de un an cu suspendare la Tribunalul Bucuresti pentru fapta de « fals in inscrisuri in forma participarii improprii ».
Curtea de Appel Bucuresti fiind in final decidenta in aceasta speta.
OCHR are insa urmatoarele puncte ce le considera absolut necesare in a fi lamurite, cu sau fara condamnarea familiei Dragomir.
Asa cum am mentionat mai sus, din hatisul acestui dosar, se desprind 3(trei) mari elemente ce pot atinge chiar si siguranta nationala:
- In cadrul instructiei penale a acestui dosar, doi martori, dl Gelu Diaconu fostul sef ANAF 2012-2015 si dl Daniel Constantin fost ministru al agriculturii in aceeasi perioada, declara ca in fapt, o anumita forma de presiune cu privire la niste rambursari de tva precum si o mentiune cu privire la faptul ca Olanda reprezinta 25% din total exporturi de pasari din Romania, este facuta de fostul ambasador al Olandei la Bucuresti, dl Matthijs van Bonzel.
- Din actele aflate la dosarul cauzei, reiese ca in cadrul unei interceptari efectuate de DNA asupra numitei Dragomir Marinela, in urma redarii acesteia de catre procurorii anticoruptie, un numar impresionant de date si expresii sunt intentionat transcrise altfel decat apar in inregistrarea efectiva.
- Se cunoaste faptul ca unul dintre judecatorii completului Sectiei 1 Penale Curtea de Apel Bucuresti, a fost vazut in prezenta unor persoane incadrate in structuri ale serviciilor secrete romanesti si prin garantarea ascensiunii la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie ca in cauza dosarului 2283/3/2015 sa dea o solutie de condamnare cu executarea unei pedepse privative de libertate pentru Daniel Dragomir si Marinela Dragomir.
Care i miza ? De ce este este Daniel Dragomir o miza ? Credem ca, pentru simplul motiv ca nu tace.
Astfel, daca libertatea de exprimare a omului devine o miza judiciara, atunci este cazul ca si organizatiile non profit din tara asta sa solicite ca autoritatile competente sa faca ceea ce sunt platiti sa faca.
OCHR astazi, 03.06.2020 a inaintat SESIZAREA INSPECTIEI JUDICIARE (SESIZARE CSM IJ) cu privire la acest dosar si a inaintat SESIZARE PENALA fata de ambasadorul mai sus mentionat pentru inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de trafic de influenta si abuz in serviciu.
- Denuntul lui GHAZI RAMI inregistrat la DNA este in scris, in limba romana, fara translator si fara asistenta avocatului.
RAMI GHAZI nu cunoaste limba romana nici scris si nici vorbit.
Eugen Chiracu