MARILE SCOLI DE GANDIRE VIRUSATE
Guvernul Orban se afla intr o situatie fara iesire. Guvernele celor 184 de tari se afla in aceeasi situatie. Fara iesire.
Am scris si am spus in nenumarate randuri si forme, faptul ca daca economia mondiala nu reporneste pana cel tarziu in data de 15-16 aprilie 2020, nimic nu mai poate fi oprit. Si asa, gaura era uriasa.
Nu este admisibil ca in vederea combaterii unei pandemii, indiferent de gradul de agresivitate al imbolnavirilor, sa se opreasca complet economiile si cu atat mai mult, nu este admisibil sa nu se inteleaga ca oprirea motoarelor vietii financiare si sociale va genera necroza intregului sistem si ansamblu de valori asa cum il cunoastem noi.
Au aparut deja asa numitele scoli de gandire: „Stati Acasa“ este una dintre acestea, in care adeptii cred cu putere ca infectarea cu CoVid este periculoasa pentru viata lor si pentru viata altora, „Re-Pornim Economia“ este sintagma regasita la o scara mai mica decat a celor sedentari dar din ce in ce mai mare, pe zi ce trece si in functie de cata informatie ofera canalele media, probabil procentajul celor doua ar fi acum, cca 70% Stati Acasa cu 20% Repornim Economia. Mai exista totusi un alt treilea curent, penibil dar zemos, cel al „Ocultei Mondiale-Conspirationistii“.
Astia consuma cu ardoarea orice ineptie aparuta in spatiul public, o disemineaza vehement si se tem de ceva, orice: CoVid, Razboi, Foamete, Zombi, etc
INTREBARILE NOASTRE.
Dar, cu toate astea, realitatea, regasita probabil in toate cele trei mari clase de „ganditori“, este de fapt, momentul in care inchizi televizorul!
Daca inchizi televizorul, se face liniste. Daca se face liniste, poti gandi. Problema este ca daca incepi sa gandesti, apar intrebarile, iar intrebarile nu au raspunsuri.
Prima intrebare este foarte clara si permanenta inainte de CoVid, in timpul pandemiei si dupa Covid: CATI BANI MAI AVEM?
Asta se intreaba si Dl. Gigi Becali si Dl. Helwig, dar tot asta se intreaba fiecare familie, fiecare cetatean si fiecare guvern al planetei asteia aflata in LockDown.
Urmatoarea intrebare care apare ca o conditie Sine Qua Non este intuitiva: CE FACEM?
CE NE SPUNE GUVERNUL?
In noiembrie 2019, au avut loc cateva evenimente interesante, dar asupra carora vom reveni, printre care si o declaratie aproape psihotropa a ministrului de finante, Dl Florin Citu:
(…)”Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări (Referindu-se la bugetul de stat consolidat). Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că, în ultimii 3 ani, economia României a fost condusă după două bugete şi aici vă spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe. Este exact metoda, şi nu am găsit altă comparaţie, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru fisc şi unul pentru el”, a explicat Cîţu.Sursa : https://a1.ro/news/economic/dezastru-bugetar-ministrul-finantelor-florin-catu-scenariu-negru-pentru-romania-id929534.html
In cadrul aceleiasi declaratii extraterestriale, tot Dl Ministru a venit cu urmatoarea completare:
“(…)O altă concluzie care reiese din această analiză este că totul a fost premeditat. Tot ce s-a întâmplat în aceşti trei ani de zile a fost premeditat. Pe de o parte aveam câteva indicii prin faptul că îşi dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilităţii fiscale şi aşa mai departe. Astăzi avem indicii uitându-ne la cum au fost folosiţi banii în buget. Dar un lucru foarte grav, şi asta o spun nu doar ca ministru al Finanţelor, dar ca economist, este că în ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti”, a menţionat Florin Cîţu. Sursa : https://a1.ro/news/economic/dezastru-bugetar-ministrul-finantelor-florin-catu-scenariu-negru-pentru-romania-id929534.html
Cand ministrul de finante declara public ca …“au fost afectate fundamentele economiei romanesti“, consideri, ca orice cetatean normal la cap si ne-virusat ca o ampla ancheta si investigatie urmeaza a fi derulata.
Doar ca lunile au trecut, ancheta nu a inceput, virusul a venit, iar domnul Florin Citu, acelasi ministru al finantelor, dar si in calitatea sa de economist, mai deunazi declinata, ne informeaza in conferinta de presa, publica si oficiala, ca lucrurile nu stau bine, dar nici prea rau, iar deficitul bugetar estimat precum si contractarea PIB ului Romaniei, sunt efecte suportabile. Aceste declaratii(https://www.capital.ro/breaking-news-florin-citu-a-prezentat-rectificarea-bugetara-deficit-bugetar-de-67-din-pib.html) sustinute de dumnealui in data de 15 aprilie 2020, au atins urmatoarele puncte:
- Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB;
- Deficitul bugetului este estimat la 72 miliarde lei, adică 6,7% din PIB;
- Estimări de la Comisia Națională de Prognoză;
- Pe venituri: criza a însemnat un șoc puternic și astfel vom încasa mai puțin cu 23 miliarde de lei. Vom primi de la Comisia Europeană circa 3,8 miliarde lei, deci înseamnă că vor scădea pe net cu circa 19 miliarde de lei;
- Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei;
- La personal avem un plus la cheltuieli din plata stimulentului de risc pentru personalul medical pe perioada stării de urgență;
- Cheltuielile cu asigurările sociale au crescut cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate).
- Bugetul Ministerului Muncii crește cu 8,1 miliarde lei;
- Rectificarea bugetară susține primul pachet de măsuri. Al doilea pachet de măsuri, pentru repornirea economiei, la care lucrăm acum, va apărea după terminarea stării de urgență;
- Vineri începe IMM Invest, cel mai amplu program de investiții pentru antreprenori din istoria României.
CE NU NE SPUNE GUVERNUL?
Oamenii nu se pricep la termeni de genul „deficit bugetar“ sau „contractia PIB-ului“. Oamenii vor sa stie un singur lucru: CE SE INTAMPLA?
Astfel, intr-o simpla analiza, vom incerca sa aratam oamenilor situatia reala a veniturilor si incasarilor acestei tari si viitorul acestei crize.
- Conform datelor INSSE, populatia activa a Romaniei era la dec 2019 in numar de 9 milioane de persoane
- Conform datelor INSSE, populatia ocupata a Romaniei, adica incadrata intr-o forma juridica de munca, era la Dec 2019 in numar de 8,6 milioane de persoane.
- Conform aceleiasi surse oficiale, in Romania se aflau apx 400,000 de someri la plata.
- La acelasi moment, Decembrie 2019, Bugetul General Consolidat, era de apx 73 miliarde de eur
- Tot la acelasi moment, cheltuielile bugetare insumau apx 78,5 miliarde euro, adica erau deja pe minus cu apx 5,5 milarde de euro.
- Produsul Intern Brut (PIB) = 218 miliarde euro
(http://www.cdep.ro/pdfs/buget/2019/raport/Raport_buget_2019.pdf)
- La inceputul anului 2020, in Romania, aproximativ 1 milion de societati comerciale erau active, functionau, vindeau, cumparau, plateau salarii si taxe la stat. https://www.regnet.ro/business-in-cifre/numarul-total-de-firme-si-pfa-uri/
Dinamica economiei unei natiuni este generata de oameni. Oamenii muncesc pamantul, conduc masinile, transporta marfa, construiesc case, vindeca alti oameni, ii reprezinta in instante, creaza produsele necesare dezvoltarii tehnologiei informatiei, oamenii produc valoarea adaugata, veniturile si implicit taxele.
UN CALCUL SIMPLU.
- Daca la sfarsitul lui 2019 aveam un PIB de 217 miliarde de eur la o populatie totala de 19 milioane, asta inseamna un venit per capita de 11,449 eur.
- Daca la momentul respectiv aveam doar cca 400,000 de someri iar astazi, la data redactarii acestui articol avem cel putin 2,5 milioane de oameni ce si-au pierdut deja locul de munca, asta rezulta un PIB la sfarsitul acestui an 194 miliarde de eur, adica mai putin cu 23 miliarde de eur, ca si procentaj insemnand deja – 11%.
Dar asta este doar dupa 30 de zile de blocaj economic general.
Daca la 30 de zile am constatat ca pierderea pe PIB ul tarii este de 23 miliarde de euro, ce se va intampla peste alte 30 de zile? Vom avea o pierdere de 22% din total economie romaneasca?
Dar la sfarsitul unei veri decimate de CoVid? Fara turism, fara Horeca, fara comert, fara importuri si fara productie si exporturi? Adica dupa alte 90 de zile vom atinge pragul de minus 50% din Produsul Intern Brut al Romaniei?
Relaxarea masurilor asupra populatiei despre care vorbea in data de 22.04.2020 Presedintele Johannis, acoperea aspecte elementare ale activitatilor economice, nicidecum restartarea intregului spectru al complexului economic-financiar.
Ieri, acelasi presedinte de stat, ce se face ca nu intelege MEGA-dezastrul catre care ne indreptam in fiecare ora si zi din viata noastra inchisa in case, ne anunta ca de la UE, aceasta „mare“ familie europeana ce si-a abandonat toti membrii la prima criza medicala inchizand granitele, vom primi 1,5 miliarde de euro.
Noi pierdem pe luna 23 miliarde de euro iar Presedintele Klaus Werner Johannis ne incurajeaza ca ne da Uniunea Europeana 1,5 miliarde??? O fi poporul asta needucat financiar, o fi poporul asta fricos si credul, dar un singur lucru nu suntem: NU SUNTEM PROSTI.
O CONCLUZIE SIMPLA.
Daca celor 23 miliarde de euro lipsa, adaugam, conform declaratiei dlui Ministru Florin Citu, cele 18,5 miliarde lei cheltuieli suplimentare (fara fondul de risc acordat medicilor, pentru ca nu stim la cat se ridica)inseamna inca 3,8 miliarde de euro (18,5 miliarde lei /4,8 = 3,8 miliarde eur), adica GAURA se face de 26,8 miliarde euro.
Daca adaugam cca 300 milioane euro, fondul pentru doctori, depasim 27 miliarde euro GAURA.
Intr-o singura luna!
Asta este un calcul simplu, o concluzie simpla si fara prea multa matematica implicata ci extrasa din logica elementara a economiei. Doar ca aceasta concluzie quasi puerila, nu cuprinde pierderile si gaurile diferentei de 6-7 milioane de romani loviti in plin. Aceasta concluzie nu cuprinde nici pierderile sau lipsa contributiilor la bugetul de stat a celor peste 1 milion de societati lovite de criza indusa.
Aceasta concluzie nu cuprinde nici un fel de calcul efectiv raportat la cheltuielile sectorului medical, celor din aparatul de ordine publica, celor din aparatul bugetar, celor din asistenta sociala si a pensiilor, celor din sectorul de salubrizare, celor al consiliilor locale sau judetene, si orice alte forme de cheltuieli existente in orice tara normala la cap.
Aceasta concluzie nu cuprinde deficitul pe moneda. Adica nu ne arata cat am pierdut deja din cauza devalorizarii leului fata de euro.
De aceea, pentru a nu fi acuzati de orice ne-ar putea ei acuza, instigare, dezinformare, etc, va lasam sa priviti voi, „dragi romani“ parafrazandu-l pe Vela, intreaga pictura a unui dezastru impus si coordonat. Nu-mi spuneti ca macar aceasta forma simplista de calcul, nu o fac si ei!!
In data de 16.04.2020 am publicat AICI un articol despre o suma de 400 milioane euro incasata deja de Guvernul Orban de la Banca Mondiala, un imprumut angajat inca din 2018 si declansat in cazul acestei crize. Despre acesti bani nici Ludovic Orban, nici Presedintele Johannis, nici Streinu Cercel, nici Bogdan Negrutiu, vasnici luptatori pentru salvarea pensionarilor, nu au suflat o vorba. INCA!
Continuam sa cautam raspunsuri logice si naturale, solutii si evenimente pentru a raspunde setului de intrebari din ARTICOLUL din 16.04.2020.Precum si altor intrebari ce apar in fiecare zi.
Eugen Chiracu