Copil din Vaslui: maltratat și violat la 9 ani, într-un centru de reeducare pentru minori
Copilăria unui băiat de numai 9 ani a fost furată de către autoritățile statului român. Pentru furtul unui sac de nuci, lui Alexandru-Dănuț Spoitoru i s-a întocmit dosar penal și a fost închis timp de 3 ani de zile la Centrul de Reeducare și Reabilitare pentru Copii Fălciu. În centru, minorul a suferit bătăi nenumărate și umilințe greu de imaginat. Acesta a fost abuzat sexual de unul dintre colegii mai mari care la final a și urinat pe el. La fel de grav este și faptul că nimeni din administrația și conducerea Centrului respectiv nu a luat măsuri pentru stoparea violenței, ba chiar a încurajat-o.
Am mers acasă la familia victimei, iar tatăl băiatului ne-a dezvăluit mai multe detalii despre coșmarul prin care au trecut membrii familiei și care încă nu s-a încheiat. Victima, în persoana unui băiat firav de 15 ani, a găsit tăria de a povesti despre zilele cumplite pe care le-a trăit fără a-și pierde însă din naturalețea și simplitatea caracteristică vârstei.
Furtul unui sac de nuci de pe o proprietate privată, din vecinătatea casei, i-a schimbat radical viața copilului – pe atunci în vârstă de 9 ani – din satul Dănești, comuna Dănești, județul Vaslui. În urma unei plângeri făcute de către vecinul păgubit, șeful Postului de Poliție Comunală Dănești Emil Apetroaie, i-a întocmit făptașului dosar penal pentru furt calificat. Interesant este faptul că, deși în momentul săvârșirii infracțiunii se afla alături și mama băiatului, aceasta din urmă nu a pățit nimic și toată vina a căzut asupra minorului. Situația absurdă s-ar explica prin faptul că șeful de post a prins prilejul perfect pentru a se răzbuna pe părinții copilului din cauza unui conflict stins cu ceva timp în urmă, dar nu uitat. Conform mărturisirilor, polițistul s-ar fi dedicat strângerii de probe mincinoase de prin vecini la adresa familiei Spoitoru și la fabricarea dosarului penal, lucru care i-a și reușit. După ce a fost judecat cazul, Tribunalul Vaslui a hotărât ca minorul să fie internat la Centrul de Reeducare și Reabilitare pentru copii Fălciu. Astfel, Dănuț a ajuns să-și petreacă următorii trei ani de zile închis la peste 100 de km distanță de casă.
Foto: libertatea.ro
Potrivit legii, măsura internării într-un centru de deţinere pentru minori are un rol preponderent educativ și scopul de a preveni săvârșirea unor noi infracțiuni. Însă, după cum vom demonstra în cele ce urmează, litera și spiritul legii au fost și ele confiscate și întemnițate odată cu minorul. Regimul de executare a pedepsei privative de libertate i-a făcut mai mult rău decât bine, și l-a împins pe copil în mrejele viciilor și ale infracțiunilor din cauza anturajului și a mediului toxic din interiorul centrului. Copilul de doar 9 ani a ajuns în scurt timp să fumeze și să consume alcool – produse interzise minorilor, care proveneau din furturi și tâlhării comise de-a lungul timpului atât în casele sătenilor cât și pe la sediile instituțiilor precum primăria, biserica și bineînțeles, în magazinele de pe raza comunei Fălciu.
Drama familiei Spoitoru a început în luna decembrie 2014, atunci când reprezentanții autorităților locale și județene s-au prezentat la poarta casei pentru a-l ridica pe minor de la domiciliu, dar și pentru a prelua din familie alți trei copii mici cu scopul de a-i plasa în familii de asistenți maternali profesioniști. De teamă și pentru că nu-și dorea să părăsească locuința părintească, Dănuț a fugit de acasă prin grădinile vecinilor pentru a nu fi prins. Însă, sub asediul amenințărilor polițistului șef din comună, părinții s-au văzut nevoiți să-și predea cu mâna lor copilul în grija statului. Astfel că, în data de 18 decembrie 2014, Dănuț a fost dus de către tatăl său la Postul de Poliție Comunală Dănești, de unde a fost transportat și depus la Centrul de Reeducare și Reabilitare pentru Copii Fălciu.
Durerea părinților a fost acutizată și prin faptul că din momentul predării copilului, ei nu au mai știut nimic de el timp de un an de zile, prin ”grija” autorităților locale și ale conducerii centrului. Nimeni de la poliție, primărie și școală nu a binevoit să informeze părinții cu drepturi părintești depline, despre situația, sănătatea și viața propriului copil. În schimb, oamenilor li s-au servit ”încurajări” de genul ” lasă că băiatului îi este bine și că vor face din el om”. Totuși, legea prevede ca în termen de 3 zile de la primirea persoanei internate în centru, directorul centrului să ia măsuri pentru informarea în scris a familiei sau a reprezentantului legal, cu privire la posibilităţile vizitării şi la modalităţile de sprijinire a procesului de reintegrare socială desfăşurat în centru. Ce a făcut Mariana Apăvăloaie din poziția de director al Centrului din Fălciu? Nimic din ce prevede legea! Văzându-se într-o așa situație, Alexandru Spoitoru, tatăl copilului a început să îți caute dreptatea prin intermediul instanțelor de judecată.
După trei zile de la internare a început calvarul pentru Dănuț. Minorul a nimerit într-o cameră cu alți copii, printre care se afla și un tânăr în vârstă de 18 ani, din comuna Codăești. Întâlnirea cu acest băiat – aflat deja la vârsta majoratului – a declanșat un șir nesfârșit de abuzuri. Teroarea bătăilor îndurate și amenințările cu moartea au făcut parte din programul cotidian de ”reeducare” a minorului de 9 ani, proaspăt internat în centru, timp de trei ani de zile. Agresiunile fizice și verbale au culminat cu o agresiune sexuală. Dănuț a fost forțat de colegul de cameră să-i facă sex oral. Și, pentru ca tabloul să fie complet, agresorul supranumit ”Căpitanul” l-a mai batjocorit pe copil încă o dată urinându-se pe el. Reclamațiile, plângerile și strigătele de ajutor ale copilului nu au înduioșat pe niciunul dintre adulții responsabili de supravegherea și reabilitarea penitenților și implicit, nici pe directoarea centrului Mariana Apăvăloaie. ”Doamna” care conducea instituția și la care apelase Dănuț ca să-l salveze de umilințele și abuzurile suferite din partea colegului major – zis ”Căpitanul”, i-a răspuns copilului pe un ton sarcastic că trebuie să se obișnuiască cu ”tratamentul” pentru că așa se procedează acolo și că în viitor poate va ajunge și el ”Căpitan”. De asemenea, ca să fie și mai convingătoare, șefa centrului l-a amenințat cu moartea pe minor spunându-i că ”aici mori, aici rămâi dacă vorbești”.
Foto: libertatea.ro/ Mariana Apăvăloaie
În legea statului român se precizează că, persoanele se depun în penitenciarul cel mai apropiat de locul în care au fost arestate sau deţinute, indiferent de profilarea lui, cu respectarea principiului separaţiei pe sexe şi pe vârste. Adică, sunt cazate separat pe camere în funcţie de sex şi vârstă, precum şi de alte cerinţe legale, de ordine interioară sau de siguranţă. În cazul lui Dănuț, putem observa că niciuna dintre aceste condiții nu au fost respectate. Ba mai mult, minorul de 9 ani a fost expus în mod intenționat și cu rea-credință în calea pericolului, în speță ”Căpitanul”, chiar de către conducerea instituției prin atitudinea nepotrivită și lipsa de reacție față de faptele de violență și prin complicitate. În acest fel, agresorul aflat la vârsta maturității din punct de vedere legal a scăpat doar cu o mustrare de formă, doar așa de ”ochii lumii” din partea șefei centrului. De ce directoarea centrului îi tolera comportamentul și îl favoriza pe abuzator, numai ea poate răspunde.
Aruncând o privire peste trecutul lui delincventului de 18 ani – al cărui nume nu-l putem dezvălui deocamdată – acesta singur a mărturisit celorlalți colegi că a fost internat în centrul de reeducare pentru infracțiuni de furt și conducere a unui autoturism fără permis.
Timp de trei ani de zile, de frică Dănuț nu a spus nimic și nu a vorbit cu nimeni pe acest subiect. Băiatul nu a scos o vorbă nici chiar atunci când, după un an de zile a reușit să i-a legătura telefonic cu familia și nici după ce părinții au aflat unde se află și au început să-l viziteze. Amenințările cu bătaia și cu moartea nu au încetat nici din partea agresorului, nici din partea șefei Centrului.
Straniu este că fapta petrecută în decembrie 2014, a fost ținută ascunsă până în anul 2017 când, dintr-un motiv încă neelucidat, a intrat poliția Murgeni pe fir. Bănuielile lui Alexandru Spoitoru, tatăl lui Dănuț Spoitoru ar fi următoarele: Ionel Armeanu, directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui de la acel moment, nu a dorit să i se complice cariera și să i se păteze imaginea în prag de pensionare. Un alt aspect din care se poate trage o concluzie este și faptul că localnicii din Fălciu au povestit că, directorul economic de atunci al DGASPC și actualul director general al instituției, Ioan Buruiană, a fost și este în continuare amantul șefei centrului Mariana Apăvăloaie.
Foto: stiriest.ro/ Ioan Buruiană, stânga și Ionel Armeanu, dreapta
Din cele relatate acum de Dănuț în vârstă de 15 ani, în 2017 poliția a venit la centru și i-a luat o declarație fără a fi crezut pe cuvânt, apoi a fost dus din centru la un psiholog, la Bârlad și înapoi. Victima precizează că un anumit polițist Marian era într-o relație apropiată cu Mariana Apăvăloaie (?). Așa se explică de ce a doua zi după plimbarea lui Dănuț la Bârlad, a fost luat și colegul agresor de poliție și adus înapoi, fără a se cunoaște unde a fost și ce a făcut în timpul în care lipsit din centru.
Gravitatea situației și ivirea la suprafață a adevărului i-au provocat o panică atât de puternică abuzatorului încât acesta a decis să fugă din centru, după aproximativ o lună de zile. Dănuț povestește că după dispariția ”Căpitanului” a avut parte de liniște, însă a mai rămas în centru doar vreo trei luni, până când directoarea Mariana Apăvăloaie l-a trimis pe minor acasă la Dănești sub pretextul vacanței.
Odată reîntors în sânul familiei, Dănuț nu a mai călcat niciodată în Centrul de Reeducare și Reabilitare din Fălciu. La scurt timp după aceea, prin toamnă, centrul pentru copii delincvenți a fost desființat în urma revoltelor localnicilor și transformat în centru pentru copii cu dizabilități, condus și în prezent tot de Mariana Apăvăloaie.
După aproximativ trei săptămâni de la expedierea din centru, șefa centrului la vizitat pe Dănuț acasă și i-a reamintit să nu sufle o vorbă nimănui despre ce i s-a întâmplat și l-a mituit cu 100 de lei ca să tacă în continuare.
Între timp, abominabila faptă petrecută în centrul de reeducare în 2014 a ajuns și la urechile părinților, printr-o angajată a primăriei Dănești, de la Direcția de Asistență Socială. După aflarea cumplitei fapte și descoperirea chinului la care a fost supus Dănuț, părinții au deschis o nouă acțiune în instanță prin care solicită tragerea la răspundere a fostului Centru de Reeducare Fălciu și plata daunelor morale în valoare de 25 de mii de euro.
De aproximativ de 6 ani de zile familia se luptă prin procese cu mafia de tip caracatiță din instituțiile județene Vaslui. Situația financiară precară a familiei Spoitoru, i-a expus din nou pe membrii familiei unor abuzuri din partea oamenilor cu diplomă pentru care banii sunt singurul dumnezeu.
Părinții au fost nevoiți să vândă animalele din gospodărie care reprezentau sursa sigură de hrană a întregii familii pentru a putea vizita copii din plasament și pentru a se prezenta pe la procese.
Ultima lovitură primită, a venit din partea avocatei din oficiu care a îndrăznit să ceară bani pentru a-l reprezenta așa cum se cuvine în fața instanței pe Alexandru Spoitoru. Apărătorul din oficiu (Gianina) a solicitat fără jenă să primească jumătate din suma pe care Alexandru Spoitoru ar putea-o câștiga ca daune morale în instanță. Avocata nu s-a oprit aici și după ce a aflat că OCHR investighează cazul vasluianului, i-a amenințat pe oameni că îi va da în judecată pentru că nu ascultă de ea și s-au apucat să facă ”show” cu televiziunea. Avocata în cauză a fost contactată telefonic pentru un punct de vedere însă nu răspunde la telefon. Și cu Mariana Apăvăloaie am încercat să stăm de vorbă, dar nici aceasta nu este disponibilă. În încercarea de a obține cât mai multe informații despre cazul lui Dănuț, am aflat cu stupoare de la localnicii din Fălciu că violatorul lui Dănuț a revenit în comună și în prezent locuiește în casa concubinei sale, la doar câteva sute de metri distanță de fostul centru de reeducare din care a fugit în 2017 de frica poliției.
Investigația nu a fost încă finalizată. Mai sunt voci din cazul Spoitoru pe care are trebui să le facem auzite.
Investigație în derulare.
Viorela Gherasim