Caz incredibil de corupție într-un oraș din România. Zeci de familii din orașul Broșteni (județul Suceava) riscă să rămână fără locuințe din cauza fostului primar din localitate. Edilul suspendat, Chiriac Nicolae pretinde că este proprietarul unui bloc cu 40 de apartamente și a terenului de sub imobil și din împrejurimi. Locatarii spun însă că fostul primar minte și că le-a răpit dreptul de preempțiune. Mărul discordiei este un bloc de locuințe construit de către stat în anul 1972 pentru lucrătorii exploatării miniere Leșu Ursului. După închiderea minelor, dependințele, anexele de subteran și suprafață – în cauză fiind și blocul de locuințe – au fost predate de Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase (CNMPN) Remin SA cu sediul în Baia Mare Ministerului Industriilor și Comerțului de la acea vreme. La rândul său, Ministerul a predat activele în administrare Consiliului Local Broșteni prin protocol de dare-luare în folosință (uzufruct).
În condițiile stabilite prin lege sau contract, titularul dreptului de preempțiune, numit preemptor – în speță locatarii blocului – poate să cumpere cu prioritate un bun. Ei bine, în cazul blocului de locuințe O5, interesele personale ale ex-primarului au fost atât de puternice, încât a călcat peste lege.
Locatarii năpăstuiți ai blocului O5 sunt chiriași de pe vremea lui Ceaușescu. O parte dintre ei au moștenit contractele de închiriere de la părinți, iar câțiva le-au preluat de la foștii deținători atunci când cei din urmă au ales să plece din localitatea minieră. Cert este că toți au avut contracte de închiriere cu Primăria Broșteni și au fost trecuți în rolul agricol al orașului.
Liniștea traiului modest al oamenilor a început să se risipească din anul 2010 și s-a transformat treptat în coșmar. Pe atunci, Chiriac Nicolae – primar din 2012, suspendat pe motiv de conflict de interese anul acesta – ocupa fotoliul de viceprimar al orașului și în colaborare cu edilul de la vremea respectivă (Chirilă Stelian) au măsluit anexa la protocoalele de predare primire în uzufruct a apartamentelor, rolurile agricole, au emis chitanțe false pentru taxele încasate la bugetul local și pentru plata utilităților, apoi au falsificat și contractele închiriate între locatari și primărie. Potrivit spuselor locatarilor, înșelăciunile au început mult mai devreme, de pe timpul când Chiriac Nicolae era consilier local. Infracțiunile au continuat în mandatul de viceprimar și au culminat după ce acesta a intrat pe funcția de primar, în anul 2012.
Intențiile alesului au fost ținute la secret o perioadă de timp, până când în 2010 forțat fiind de clasificarea decretului 261/1973 publicat în Monitorul Oficial – decret de expropriere care nu avea legătură cu activele, acesta s-a prezentat în fața locatarilor și i-a pus în fața faptului împlinit. Chiriac le-a spus fără ezitare chiriașilor că, Ministerul Economiei i-a vândut lui blocul cu tot cu teren. Cum s-a făcut presupusa vânzare în mod legal, doar el poate explica, iar explicația ar trebui să înceapă cu ”Subsemnatul…”. De ce? Fiindcă potrivit legii, dreptul de preempțiune este indivizibil și nu se poate ceda. Așadar, anunțul a fost făcut în baza unor documente ”aranjate” în prealabil, susține partea vătămată. Tot legea mai spune și că vânzătorul – în speță Ministerul Economiei – este obligat să notifice de îndată preemptorului – adică locatarilor – cuprinsul contractului încheiat cu un terț – posibil Chiriac Nicolae. Se menționează că notificarea poate fi făcută și de acesta din urmă.
Oamenii, stupefiați la auzul veștii și puși să încheie noi contracte de închiriere, de data aceasta cu firma IF ”Chiriac Nicolae” – a noului ”proprietar”, au refuzat. Totuși, constrânși sub diverse forme, o parte au semnat noile contracte de închiriere cu societatea primarului. Din acel moment s-a creat o ruptură între administrația publică locală condusă de către Chiriac Nicolae și locatarii blocului O5.
Conform prevederilor regimului juridic al terenurilor proprietate publică a statului român, trecerea acestora din domeniul public în domeniul privat este strict interzisă și se sancționează cu nulitatea absolută a tuturor actelor emise, atunci când nu se organizează o licitație publică cu respectarea legislației în vigoare.
Oamenii, terorizați de Chiriac Nicolae prin intermediul administrației publice locale și a poliției orașului Broșteni, au făcut nenumărate demersuri legale la instituțiile abilitate ale statului în mod constant și repetat. În iulie 2016 s-a înregistrat primul dosar la Parchet (714/P/2016) pentru a da în vileag excrocheriile puse la cale de edil, fără a avea câștig de cauză până în prezent. Unii dintre locatarii hotărâți să lupte pentru adevăr și pentru munca de-o viață au fost amenințați chiar și cu moartea de către autointitulatul proprietar. Iulian Dumitrescu, parte vătămată în conflict și împuternicit de către ceilalți locatari ca să-i reprezinte în această speță a aflat direct de la primar că pentru suma de 500 de milioane de lei vechi rakeții?! (asasini plătiți din Ucraina) îl vor împușca. În aceeași situație se află și Marinela Muscă, una dintre locatare, căreia primarul i-a spus că va cheltui doar 250 de milioane de lei vechi pentru a dispărea în același mod. Iată cât valorează viața unor oameni, în viziunea lui Chiriac Nicolae! După gravele amenințări, Poliția Orașului Broșteni a fost sesizată de incident. Agenții de poliție aserviți primarului în loc să ofere protecție cetățenilor și să se ocupe de caz, au amenințat și ei la rândul lor, mărturisește Iulian Dumitrescu.
Fără a se lăsa intimidați de amenințările cu moartea sau de corupția impregnată ca o boală în majoritatea reprezentanților statului din feluritele instituții până la cel mai înalt nivel, cele 40 de familii au găsit din nou puterea de a cere ajutor. O plângere formulată pe cuprinsul a 52 de file a fost trimisă către Direcția de Investigare a Criminalității Economice Serviciul Teritorial Suceava. Plângerea este făcută recent, în data de 13 iulie 2020 și depusă împotriva lui Chiriac Nicolae și a familie sale, împotriva întregului aparat de specialitate al Primăriei Broșteni, a fostului primar, a unor consilieri locali, polițiști, judecători, procurori, IPJ Suceava, Ministerului Economiei și a altor numiți care au avut tangență cu speța și nu au respectat condițiile legii ducând la favorizarea infractorului. Partea vătămată, cere clarificarea dreptului de proprietate asupra activelor: Blocul de locuințe O5, Piața agroalimentară, Centrala termică Nr. 2 și Complexul Comercial Broșteni, conform raportului de audit al Curții de Conturi Suceava.
În prezent, din cauza conflictului iscat între părți, șapte persoane, printre care și minori nu au act de identitate. Explicația ar fi că primăria nu mai recunoaște ca fiind valabile contractele vechi încheiate între chiriași și instituție, ci consideră că oamenii locuiesc ilegal în bloc și nu au adresă. Practic, adulții cărora le-a expirat documentele dar și minorii care au împlinit vârsta de 14 ani nu există din punct de vedere legal. Nu figurează în evidența statului român. Nu pot vota, nu primesc alocație, nu se pot înscrie la liceu, nu pot primi ajutor social, nu li se pot elibera rețete medicale, etc., din cauza lipsei Cărților de Identitate. Situația este șocantă, iar în următoarele luni numărul persoanelor fără identitate va crește.
Locatarii au ajuns în pragul disperării după ani de amenințări cu evacuarea și eforturi zadarnice pe căi legale de a demonstra înșelăciunea. Aceștia luptă din răsputeri pentru a face lumină și în cazul altor imobile publice, de patrimoniu și terenuri din localitate ajunse și acestea în ”proprietatea” edilului proaspăt suspendat Chiriac Nicolae, dar și a fostului ales Chirilă Stelian. Situația despre afacerile dubioase ale celor două personaje o vom expune pe larg într-un material viitor.
Viorela Gherasim