Angajații Amazon în casa mea

La data de 12 decembrie 2018, membrii OCHR au intrat în posesia unei informații, ce la acel moment părea incredibilă: Amazon înregistrează aleatoriu și complet ilegal oamenii, folosind dispozitivul Alexa.

Așa cum multiple știri, multiple speculații au aruncat diverse conuri de umbră asupra diverselor dispozitive și aparate inventate de om de-a lungul timpurilor, am considerat pentru început aceasta informație, ca fiind din același registru, dar totuși o informație ce nu  putea fi ignorată.

Începând cu 15 decembrie 2018,  am solicitat sprijinul colegilor noștri specializati în tehnologia informației, iar după câteva sute de ore de analiză și investigație susținută, am considerat că avem suficiente date pentru a concluziona analiza-diagnostic efectuată: Amazon își spionează clienții folosind ´device-ul´ Alexa, iar câteva sute de angajați ai acestui colos multinațional ascultă, transcriu, comentează și câteodată se și distrează pe seama celor mai intime momente pe care oamenii le trăiesc în casele lor, fără a bănui că cineva le violează viața privată în formă continuată.

Astfel, în virtutea respectării scopului pentru care această organizație a fost înființată, am procedat la identificarea potențialelor surse și totodată la documentarea prin înregistrări a ceea ce descoperisem.

În luna ianuarie 2019, OCHR deținea deja câteva sute de înregistrări ce arătau că informația unei surse izolate se dovedea de fapt a fi un fenomen extins la câteva milioane de utilizatori ai dispozitivului Alexa.

Amazon deține birouri și echipe de suport în aproape toata lumea: India, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, România etc.

În aceste echipe de suport, lucrează câteva mii de angajați ai Amazon sau ai unor firme specializate în leasingul de personal. Acești angajați fac ca aparatul Alexa să devină mai inteligent decât a fost proiectat inițial. Inteligența Artificială are nevoie de atingere și imbunatatire din partea umanoizilor.

Acești oameni, mii de oameni, constituie grupuri de suport tehnic. Ei prelucrează datele pe care Alexa le captează și stochează.

Operațiunea de prelucrare date se derulează astfel: la începutul fiecărei săptămâni, acești angajați primesc câteva mii de înregistrări efectuate pe teritoriul țării sau al țărilor pe care sunt designați ( Italia, Spania, USA, UK etc), în care persoane fizice folosesc aparatul Alexa în scopul pentru care acesta a fost proiectat.

Odată primite aceste înregistrări, acești angajați procedează la transcrierea conversației ce are loc între persoana fizică și dispozitiv, alocând în final una dintre «marcile» specific stabilite de conducerea și organizarea internă a companiei Amazon.

Numai că, o mare parte dintre aceste înregistrări nu au nicio autorizare din partea utilizatorului aparatului respectiv a fi făcute.

În sensul că, aparatul înregistrează ambiental fără ca cineva să fi comandat vocal acest lucru.

Conform datelor oferite de Amazon reputabilului website cu profil financiar Market Watch, la nivelul anului 2018, Alexa, aparatul ce se activează prin recunoașterea vocii, se află deja în câteva zeci de milioane de case din întreaga lume.

În concluzie, ceea ce părea a fi o presupunere se transformă într-o realitate înfricoșătoare.

Este real.

Prin dispozitivul Alexa, câteva milioane de oameni sunt ascultați și înregistrați în cele mai intime momente, în casele lor, fără ca aceștia să aibă cunoștință de acest lucru sau să fie informați în vreun fel, întreaga informație fiind captata și stocată în serverele Amazon.

Având în vedere aceste situații fără precedent, având în vedere că informații personale, informații financiare, bancare, momente intime, momente de violență domestică, abuzuri sau doar informații ale vieții private sunt distribuite între mii de angajați ai Amazon, OCHR a decis contactarea unor jurnaliști specializați în astfel de situații de anvergură.

În data de 2 februarie 2019, jurnalistul Giles Turner de la Bloomberg Londra, și-a exprimat interesul în vederea investigării jurnalistice a situației mai sus prezentate.

În urma unui schimb complex de date și în urma unei comunicări excepționale, la data de 27.02.2019, o delegație Bloomberg s-a prezentat la sediul OCHR din București, unde Natalia Drozdiak, Bloomberg Belgia, împreună cu colega Irina Vilcu, Bloombeg România, au putut înțelege fenomenul în ansamblul său, având ocazia unei discuții directe cu membrii OCHR.

În urma vizitei, jurnaliștii Bloomberg ne-au asigurat de întreagă lor confidențialitate și de investigația jurnalistică în curs de desfășurare.

Marți, 5 martie 2019, Giles Turner ne-a confirmat că vizita din București a fost un real succes și că împreună cu șeful său continuă investigațiile.

Astăzi, 11 aprilie 2019, Bloomberg confirmă la nivel internațional faptele semnalate de OCHR.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-10/is-anyone-listening-to-you-on-alexa-a-global-team-reviews-audio

La data de 05 aprilie 2019, OCHR a informat autoritațile competente cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzută și sancționată de Art. 226 Noul Cod Penal: Violarea vieţii private Infracţiuni ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private.